Afropolitan weekend sisterhood

Gepubliceerd op

Herbeleef het Afropolitan Weekend

Het Afropolitan Weekend zit er op! Het is tijd om alvast terug te blikken, én jullie hebben nog een boeiende talk van ons tegoed: in 'Heart & Soul' ontmoet je Guilaine Kilouani. Ze zal het hebben over de geschiedenis, de zorg en de genezing van trauma's die door gemeenschappen van de Afrikaanse diaspora in Europa zijn ervaren. Herbekijk hier ook het debat 'Afropolitan Women and Black Europe at the European Parliament'.

16.07 - Online debat: Heart & Soul – BE Side Lectures met Dorrie Wilson

Heart and Soul nodigt je uit voor een ontmoeting met Guilaine Kilouani. Ze zal het hebben over de geschiedenis, de zorg en de genezing van trauma's die door gemeenschappen van de Afrikaanse diaspora in Europa zijn ervaren. Deze bijeenkomst zal een gelegenheid zijn om na te denken over de verschillende wegen die leiden naar veerkracht voor mensen van de Afrikaanse diaspora die in Europa wonen.

Deelnemers : Guilaine Kinouani & Dorrie Wilson 

Guilaine Kinouani is de directeur en oprichter van Race Reflections, en auteur van het nieuwe boek Living While Black: The Essential Guide to Overcoming Racial Trauma. Ze is psycholoog en clinicus en houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met vraagstukken op het gebied van gelijkheid en rechtvaardigheid in gemeenschapsontwikkeling, onderzoek, management, organisatieadvies, opleiding en psychotherapie. Je kan haar boek Living While Black: The Essential Guide to Overcoming Racial Trauma kopen in de Bozar Bookshop.

Terugblik: Afropolitan Women and Black Europe at the European Parliament

Intussen is 39,5% van de Europarlementsleden een vrouw, maar zwarte vrouwen blijven zwaar ondervertegenwoordigd. Slechts vijf van de 705 verkozenen in het Europees Parlement zijn vrouwen met Afrikaanse roots.
Dit debat, een initiatief van Olivia Gieskes, is georganiseerd in samenwerking met ARDI (The European Parliament Anti-Racism and Diversity Intergroup) en ENAR (European Network Against Racism) en zet die vrouwen in de kijker. Samen met hen gaan we op zoek naar de redenen waarom vrouwen met Afrikaanse roots zo ondervertegenwoordigd zijn en zoomen we in op hun toenemende invloed, zowel binnen hun eigen gemeenschappen als in de hele samenleving.
Het programma bestaat uit twee delen. Eerst zullen de Europarlementsleden ons vertellen over hun ervaringen, hun uitdagingen en de strijd die ze leveren. Daarna zullen ze met het publiek van gedachten wisselen over de bijdrage van de Afro-Europese gemeenschappen aan de politiek. 

Met: Samira Rafaela (MEP), Pierrette Herzberger-Fofona (MEP), Monica Semedo (MEP), Ojeaku Nwabuzo (ENAR) & madeleine kennedy-macfoy (moderatie)

Terugblik: On ne s’excuse de rien - Carte blanche voor Lisette Lombé en gasten

De poëtische adem van L-Slam laat niemand onberoerd. Een bonte groep vrouwen brengt op het podium een origineel, krachtig en organisch optreden: slammers, een verhalenvertelster, performers, een zangeres, een dj, een danseres ... 
Het collectief L-SLAM werd opgericht door de veelvuldig gelauwerde Belgische schrijfster en slammer Lisette Lombé. Het bouwt bruggen tussen de artistieke wereld en het verenigingsleven en gaat volop voor emancipatie.
Lisette Lombé is een veelzijdige artieste. Ze werd uitgeroepen tot ereburger van de stad Luik voor haar werk als kunstactiviste en ambassadrice van de slam. In 2019 ontving ze een Golden Afro Artistic Award voor haar roman Vénus Poética, en in 2020 won ze de Prix Grenades/RTBF voor haar bundel Brûler brûler brûler.

Met: Lisette LombéRia CarbonezMarie Darah, Duo (Virginie Onvoh & Amadou Farida), Julie LombéRokia BambaMulakozè, Farah YoussoufMarie-Paule MugeniChristelle Niyotwizera en Nadine Baboy.

Terugblik: Couleurs sonores & visuelles - performance van MANDJi 

Deze performance verenigt de zonnige groove en stem van zangeres Sarah Carlier, de geluidscreaties van DJ Rokia Bamba en de visuele producties van VJ BenRichard. Drie artiesten worden door de vereniging MANDJi en Nicole Letuppe samengebracht voor een show die barst van beeld en geluid.