Gepubliceerd op

Herbeleef het Halaqat Openingsfestival

Tijdens het Halaqat-openingsfestival mochten we proeven van muziek, film en debat waarbij de wisselwerking tussen Europa en de Arabische Wereld in de schijnwerpers stond. Herbeleef hier het driedaagse festival.

Muziek

Halaqat Impro Session

Wat gebeurt er als je zes artiesten met een brede waaier aan muzikale en culturele achtergronden samenbrengt? De Halaqat Impro Session vormde het slotakkoord van een intense uitwisseling tussen muzikanten die elkaar pas vijf dagen ervoor hebben ontmoet. Ze werden geselecteerd via een oproep om muzikanten uit Europa en de Arabische wereld rond jazz en elektronische muziek samen te brengen. In de dagen voorafgaand aan de sessie hebben zij in Werkplaats Walter, de plaats bij uitstek voor experimentele en avant-garde muziek, vrij geïmproviseerd, geëxperimenteerd en ideeën uitgewisseld.

Belgische muziekliefhebbers kennen vast al de twee deelnemende landgenoten Mattias De Craene (Nordmann, MCI(III)) en Soet Kempeneer. Laat dit het uitgelezen moment zijn om ook de drie overige, zeer getalenteerde en veelbelovende muzikanten van over de Middellandse Zee te (her)ontdekken.

Benieuwd naar een blik achter de schermen van de voorafgaande muziekresidentie? Lees hier het interview met muziekbegeleider Christophe Albertijn.

Film talks

Drie recente en intrigerende documentaires uit de Arabische wereld wierpen een persoonlijke, verrassende, frisse en bewogen blik op thema’s die iedereen aanspreken. Op de tweede filmavond trokken we tijd uit voor een diepgaand gesprek over de manier waarop de Arabische wereld wordt voorgesteld door het oog van de camera.

Waarom was het nodig voor de Arabische regisseurs S. Alqadi en E. Dagher om hun films te maken?

Waarom was het nodig voor de Arabische regisseurs Samaher Alqadi (regisseur van As I Want) en Ely Dagher (regisseur van A Sea Ahead) om hun films te maken? Hoe weerspiegelen hun films de realiteit? Een gesprek met de regisseurs Samaher Alqadi en Ely Dagher, gemodereerd door Karima Saïdi

Wat zijn de uitdagingen voor alternatieve distributie van Arabische films?

Fatma Cherif, directeur van het Gabes Cinema Fen Festival in Tunesië, vertelt het verhaal achter de oprichting van het festival dat Arabische auteursfilms buiten de hoofdsteden wil vertonen. Reda Benjelloun, directeur van de documentaireserie Des Histoires et Des Hommes op de Marokkaanse zender 2M legt uit hoe belangrijk het is om non-fictiefilms uit te zenden.

Hoe werden de films van Samaher Algadi en Ely Dagher onthaald in de Arabische wereld?

Hoe heeft het Arabische publiek de film As I Want van Samaher Alqadi en de film A Sea Ahead van Ely Dagher onthaald? Een gesprek met de regisseurs Samaher Alqadi en Ely Dagher, gemodereerd door Karima Saïdi.

Wat zijn enkele van de thema's die sinds de Arabische revoluties in de Arabische cinema aan bod zijn gekomen?

Een gesprek met Fatma Cherif, directeur van het Gabes Cinema Fen Festival in Tunesië en Reda Benjelloun, regisseur van de documentaireserie Des Histoires et Des Hommes op de Marokkaanse zender 2M, gemodereerd door Karima Saïdi.

Hoe werkt filmcoproductie tussen Arabische landen en Europa?

Een gesprek met Fatma Cherif, directeur van het filmfestival Gabes Cinema Fen in Tunesië, Reda Benjelloun, regisseur van de documentaireserie Des Histoires et Des Hommes op de Marokkaanse zender 2M en de regisseurs Samaher Alqadi en Ely Dagher, gemodereerd door Karima Saïd.

Volg @Halaqat2122 op Facebook om meer te weten te komen over andere Halaqat residenties en projecten.

Het Europees project Halaqat wordt uitgewerkt door het Goethe-Institut in samenwerking met Bozar – Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Halaqat wordt medegefinancierd door de Europese Commissie (onder de naam EU-LAS CULTURE), het Goethe-Institut en Bozar.