‘Laatste Nocturne van het jaar’

30 Nov.'23
- 18:00

Deze herfst creëert Bozar een spiegelbeeld waarin de nieuwe installatie van multimediakunstenaar Kapwani Kiwanga een weerspiegeling biedt aan de tentoonstelling Victor Horta: The Grammar of Art Nouveau. Terwijl het Paleis voor Schone Kunsten en de tentoonstelling een architecturaal elan vertegenwoordigen dat verbonden is met het geopolitieke verleden van België, onthult het wandtapijt van de Canadese kunstenaar op poëtische wijze de draden van een verstrengelde geschiedenis.

In het hart van de volgende nocturne fungeert de performance van muzikante Sophye Soliveau als een derde reflectie van het zinderende tweeluik tussen Kiwanga en Horta. Het geluid van haar stem en harp laat de muren, doordrenkt van geschiedenis, trillen en verankert de complexiteit van de invloeden die ze herbergen. Sophye Soliveau's muzikale taal verweeft RnB en Soul inspiraties en haar stem roept pure emoties op van communie en trance.

Als opening voor Sophye Soliveau creëert de Belgische elektronische muzikant Le Motel een mozaïek van geluid in de Hortahal. De pluraliteit van zijn muzikale en culturele invloeden onthult een geluid dat universeel en grenzeloos neigt te zijn.

De Bozar nocturnes laten je vrij om rond te dwalen in het paleis en je mee te laten voeren door de resonantie van de werken en gedachten. De tentoonstelling Onze impact op ecosystemen. Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg, die bij deze gelegenheid haar deuren opent, neemt bezoekers mee op een reis naar de geschiedenis van samenlevingen en de gevolgen van menselijk handelen op de biodiversiteit. Via de projecten tentoongesteld tijdens de expo, stimuleren de twee kunstenaars, die de Europese STARTS-prijs hebben gewonnen, de bewuste en kritische blik van de kijker en geven ze leven aan de hoop op een burgerlijk engagement.

Gedurende de avond vervagen ruimtelijke en temporele grenzen door een reeks evenementen: presentatie van het boek Rain van de Amerikaan David Horvitz, wiens Georgische woordenlijst de taal confronteert met de gevolgen van klimaatverandering; naast de tentoonstelling The Avant-Garde in Georgia: 1900-1936, een vertoning van de nieuwste film van de Georgische kunstenares Meggy Rustamova Adeishvili, Deda Ena, een ode aan culturele wortels ondanks ontworteling; een geluidsinstallatie van de Catalaanse videokunstenaar, beeldend kunstenaar en muzikant Carlos Casas die resoneert met de overzichtstentoonstelling Antoni Tàpies: The Practice of Art retrospectief.

Ticket: 10€

Programma:

18:00-23:30 Opening van de tentoonstellingen: Antoni Tàpies. De Praktijk van de Kunst / Kapwani Kiwanga / europalia georgia: De Avant-garde in Georgië / Victor Horta en de grammatica van de art nouveauNU architectuuratelier

En, in preview, the opening van onze nieuwe tentoonstelling:  Onze impact op ecosystemen. Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg
 

18.00-19.00 Ridoe (DJ-set)

18.00-19.30 Bezoek in gebarentaal - (LSF) in  Victor Horta en de grammatica van de art nouveau >> Boek hier uw plaats
18.00-19.30 Rondleiding in gebarentaal - (VGT) in  Victor Horta en de grammatica van de art nouveau >> Boek hier uw plaats

18.00-19.00 Meet the artists Richard Mosse & Alexandra Daisy Ginsberg in the Exhibition Onze impact op ecosystemen. (in Engels)
​​​​​​​
18.30-19.00 Meggy Rustamova (rondleiding - Deda Ena filmpresentatie) 

19.00 - 19.45 NU architectuuratelier (rondleiding)

19.00-21.00 Le Motel (DJ-set)
19.30-20.00 'წვიმა/Rain'.

20.00-20.30 Meggy Rustamova (rondleiding - Deda Ena film presentatie) 
20.00-21.00 Optreden van Carlos Casas  
21.00-22.10 Optreden van Sophye Soliveau 
23.30           Sluiting van de tentoonstellingen
23.45.          Sluiting van de bar
00.00.          Einde van de Nocturne

23 Feb. →
30 Nov.'23

Bozar Nocturnes

Praktisch

Location

Hortahal

Ravensteinstraat 23 1000 Brussel

Geluidsniveau

Niveau 1 ≤ 85 db

Het Nocturne ticket geeft toegang tot alle activiteiten. 
Rondleidingen door de tentoonstellingen zijn beperkt tot een bepaald aantal, dus zorg ervoor dat je op tijd bij het ontmoetingspunt bent!

Tarieven

Standaard

10 -

Productie