Gepubliceerd op

De winnaars van de STARTS Prize '22 zijn bekend!

Ontdek de winnaars van de STARTS Prize die dit jaar wordt toegekend aan twee projecten op het raakvlak van kunst, wetenschap, technologie... en muziek. En een Eervolle Vermelding voor de Belgische kunstenaar Valery Vermeulen.

Elk jaar beloont de STARTS Prize innovatieve projecten op het raakvlak van wetenschap, technologie en kunst, die een antwoord bieden op de sociale, ecologische en economische uitdagingen van de hedendaagse Europese samenleving. De twee belangrijkste STARTS-prijzen belonen kunstwerken die onze perceptie van technologie beïnvloeden of veranderen, of aanleiding geven tot nieuwe samenwerkingsverbanden tussen de particuliere sector en de culturele wereld. De winnaars ontvangen elk 20.000 euro en worden prominent in beeld gebracht op het Ars Electronica Festival in Linz, alsook op een reeks evenementen die door partnerorganisaties worden georganiseerd (Bozar, Frankfurter Buchmesse...).

De oproep voor kunstenaars voor de STARTS Prize van dit jaar heeft in totaal 1.499 inzendingen uit 96 landen opgeleverd. De Grand Prize for Artistic Exploration wordt toegekend aan artistieke exploratie en kunstwerken die een sterk potentieel hebben om het gebruik, de inzet of de perceptie van technologie te beïnvloeden of te veranderen. De winnaar van Grand Prize ’22 for Artistic Exploration is Holly Herndon (VS). 'Met Holly+ heeft kunstenares Holly Herndon haar digitale echo gecreëerd waarmee iedereen muziek kan maken. Haar Holly+-instrument maakt het mogelijk polyfone audio naar een website te uploaden en een met Holly's stem gezongen versie daarvan te ontvangen - de nieuwste versie van Holly+ werkt zelfs in real time en kan dus worden gebruikt voor performances', aldus de jury.

De Grand Prize for Innovative Collaboration wordt toegekend voor innovatieve samenwerking tussen industrie of technologie en de kunsten die nieuwe wegen voor innovatie opent.

De Grand Prize ‘22 for Innovative Collaboration gaat naar Giulia Foscari (IT). Giulia Foscari / UNLESS creëerde Antarctic Resolution om mensen bewust te maken van Antarctica als een van onze weinige mondiale gemeenschappen en om te pleiten voor het enige continent zonder inheemse bevolking. Hun boodschap: Antarctica beschermen betekent onze eigen soort beschermen. Giulia Foscari's Antarctic Resolution is een transnationaal en multidisciplinair samenwerkingsproject en werd gepubliceerd als een 1000 pagina's tellend volume ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de eerste geregistreerde menselijke aankomst op het continent", legt de jury uit.

De Belgische kunstenaar Valery Vermeulen kreeg een Eervolle Vermelding voor zijn project Mikromedas AdS/CFT 00, een 45 minuten durend muziekstuk waarin zwarte gaten worden verkend. De muziek is samengesteld uit gegevens over zwaartekrachtgolven, gegevens over de baan van elementaire deeltjes in de buurt van zwarte gaten en waarnemingsgegevens van witte dwergen. Het stuk kan worden gepresenteerd als een muziekconcert, een audiovisuele live show of een audiovisuele installatie. Dit stuk werd vorig jaar in Bozar gepresenteerd in de tentoonstelling Order of Operations in Bozar Lab.

De projecten werden bekroond door de internationale jury, die bestond uit Francesca Bria (IT), Andres Colmenares (CO/ES), Asako Tomura (JP), Lucía García (ES) en Alexander Mankowsky (DE). Naast de twee hoofdprijzen kende de jury ook 10 eervolle vermeldingen en 18 nominaties toe.

Volledig persbericht (EN)

De STARTS Prize '22 wordt gesteund door Bozar, Waag, INOVA+, T6 Ecosystems, French Tech Grande Provence en de Frankfurter Buchmesse. De prestigieuze STARTS Prize maakt deel uit van het langlopende STARTS-initiatief van de Europese Commissie.