S+T+ARTS = Science, Technology and the Arts

Wist je dat Bozar sinds 2019 een regionaal centrum is van het prestigieuze internationale netwerk STARTS? Het is een pilootmissie die aansluit bij de doelstelling van Bozar Lab, en die van het Paleis voor Schone Kunsten een van de voorlopers maakt wat betreft de verspreiding van innovatie in de kunstensector en de synergie tussen kunst, wetenschap en technologie.

In 2015 lanceerde de Europese Commissie haar project STARTS (Science +Technology +Arts) in het kader van haar ambitieuze onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020. Dit initiatief, bedoeld om nieuwe vormen van synergie tot stand te brengen tussen wetenschap, technologie en kunst, was bijzonder aantrekkelijk voor Bozar.

Als regional STARTS centre organiseert Bozar een reeks relevante evenementen rond het thema STARTS (STARTS Prize, STARTS Talks, STARTS Residencies), met enkele belangrijke partners uit het eigen netwerk en de eigen regio. Deze evenementen vormen de gelegenheid om burgers en vertegenwoordigers uit verschillende domeinen (kunst, design, technologie, industrie, de academische wereld) samen te brengen en hen uit te nodigen om na te denken over fundamentele thema’s voor de samenleving.