STARTS 4 WATER

Gepubliceerd op

Dit zijn de winnaars van de STARTS4Water oproep

Tien kunstenaars of artistieke collectieven zijn geselecteerd voor de STARTS4Water-residenties die de aanzet zullen geven tot een reeks samenwerkingsprocessen en projecten zullen genereren die het bewustzijn vergroten en concrete oplossingen bieden voor regionale wateruitdagingen in Europa.

Na een open oproep die in juli 2021 werd gelanceerd, ontving het STARTS4Water Consortium 294 in aanmerking komende aanvragen uit 56 verschillende landen, waarvan 39,3% afkomstig was uit Europa en 60,7% van niet in Europa gevestigde kunstenaars. De gemiddelde leeftijd van de aanvragers was 42 jaar.

Elke residentie richt zich op een andere regio-specifieke uitdaging op het gebied van waterbeheer en houdt verband met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN (met name SDG6 en SDG14).

Bozar werkt samen met LUCA School of ARTS en GLUON voor twee van de tien residenties. Het doel van de residenties is dat kunstenaars de creatieve ecosystemen van lokale bedrijven, onderzoeksinstellingen en gemeenschappen betrekken in een samenwerkingsproces van kunst en innovatie. Een selectie van de resultaten van de residenties zal te zien zijn in Bozar - Paleis voor Schone Kunsten (Brussel) als STARTS partner, tijdens de STARTS4Water tentoonstelling in het najaar van 2022.

 Pharmaceutical Pollution

STARTS4Water Artist-in-Residency:  Haseeb Ahmed
Residentie:
Pharmaceutical Pollution gehost door LUCA School of ARTS en GLUON

Haseeb Ahmed (°1985) is een onderzoekende kunstenaar die oorspronkelijk uit de VS komt en nu in Brussel woont. Hij maakt objecten, in situ installaties, films en hij schrijft ook. Ahmed werkt vaak samen met collega's en integreert methodologieën uit de harde wetenschappen in zijn kunstproductie. Zijn recent voltooide Wind Egg Trilogy mengt mythe en technologie en was het onderwerp van zijn eerste solotentoonstelling, Harlan Levey Projects in Brussel, die hem vertegenwoordigt, zijn solotentoonstelling in het Museum van Hedendaagse Kunst van Antwerpen (BE), en zijn doctoraat (2018).

"Er schuilt een poëzie in de moderne paradox dat farmaceutica levens redden, maar te klein zijn om te filteren in conventionele zuiveringsinstallaties, waardoor ze mogelijk schadelijk zijn voor het milieu. Dit is vooral waar in Vlaanderen, een leider op het gebied van farmaceutica waarvan het landschap wordt bepaald door uitgestrekte waterwegen. In de loop van mijn residentie zal ik samenwerken met regionale experts om een kunstwerk te creëren dat de schaal van het lichaam en het landschap samenbrengt en deze verbinding tastbaar maakt voor de kijkers."

 Lees meer over de kunstenaar en zijn residentie.

Anna Ridler STARTS

STARTS4Water Artist-in-Residency:  Anna Ridler
Residentie:
Water Capitalism gehost door LUCA School of ARTS & GLUON

Anna Ridler is een kunstenaar en onderzoeker die werkt met systemen van kennis en hoe technologieën worden gecreëerd om de wereld beter te begrijpen. Ze is vooral geïnteresseerd in ideeën rond meting en kwantificering en hoe dit zich verhoudt tot de natuurlijke wereld. Ze werkt vaak met verzamelingen informatie of gegevens, vooral datasets, en onderzoekt hoe die worden gecreëerd om de maatschappij en de wereld beter te vatten. Ze heeft een Master in Information Experience Design van het Royal College of Art en een Bachelor in Engelse Literatuur en Taal van de Universiteit van Oxford, samen met fellowships aan het Creative Computing Institute van de University of the Arts London (UAL), Ars Electronica, Edinburgh University en de Delfina Foundation. Haar werk is tentoongesteld in culturele instellingen wereldwijd waaronder het Victoria and Albert Museum, Tate Modern, the Barbican Centre, Centre Pompidou, HeK Basel, het ZKM Karlsruhe, Ars Electronica, Sheffield Documentary Festival en het Leverhulme Centre for Future Intelligence. Ridler woont en werkt in Londen.

"Ik kijk erg uit naar deze residentie en verken mijn voortdurende interesse in economische systemen en hoe die interageren met de natuurlijke wereld door te kijken naar hoe water wordt beheerd in Vlaanderen. Ik hoop een nieuw online en offline werk te creëren dat inspeelt op de huidige situatie en dat industriële technologie die nodig is voor waterbeheer gebruikt als tools en processen."

Lees meer over de kunstenares en haar residentie.

 

Meer informatie over STARTS4Water en de andere winnaars

STARTS4Water is een initiatief van het STARTS consortium.

Bozar is een partner in het STARTS4Water-project van het STARTS-netwerk tijdens de STARTS4Water-beurs. De partners in het STARTS4Water consortium zijn LUCA School of Arts (België) met medewerking van Gluon (België), Thyssen-Bornemisza Art Contemporary - TBA-21 (Oostenrijk), Universal Research Institute (Kroatië),V2_Lab for the Unstable Media (Nederland), Ohi Pezoume/ UrbanDig Project (Griekenland) en Cittadellarte - Fondazione Pistoletto (Italië).