‘Focus on Czechia’

2022-2023

Cross the bridge to timeless wonders

Creativiteit speelt een belangrijke rol in het Europese verhaal, en daarom staat deze cruciale waarde centraal tijdens de tweede helft van 2022, wanneer de Tsjechische Republiek zijn stempel drukt op Bozar. Voor de tweede keer in de geschiedenis neemt het land zes maanden lang het Voorzitterschap van de Raad van de EU op. Een ideale gelegenheid om een breed cultureel programma in België te presenteren. 

Het veelzijdige programma bij Bozar gaat van muziek tot kunstmatige intelligentie. De Tsjechische Republiek begint het seizoen met de Prague Philharmonia onder leiding van Jan Kučera en eindigt met een optreden van veelbelovende jong Tsjechische muzikaal talent. Tussen deze twee optredens in, zal de zaal Henry Le Boeuf bijzondere ensembles ontvangen zoals het Pavel Haas Quartet en Collegium 1704, en topmusici als Václav Luks en Hana Blazikova. 

In december ontmoeten specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie kunstenaars en filosofen. Samen bespreken ze hoe ze een meer inclusieve kunstmatige intelligentie kunnen opbouwen die essentieel is voor een duurzame ontwikkeling van onze samenleving. De maandelijkse filmvertoningen transformeren elementen en personages uit het verleden in iets gloednieuw - de perfecte gelegenheid om Emil Zatopek of Václav Havel te herdenken in een dialoog tussen erfgoed en hedendaagsheid.

Focus on Czechia wordt een reis door verschillende eeuwen Tsjechische cultuur met één rode draad: de ononderbroken creativiteit. Dit zal ook weerspiegeld worden in de installatie van Milena Dopitova in het hart van het gebouw.