14

Het seizoen 2020-2021 staat bij BOZAR in het teken van Kunst en Welzijn, met een uitgebreid programma aan tentoonstellingen, concerten, performances, debatten en workshops. Kunst is namelijk goed voor ons. Goed voor je fysiek, mentaal en sociaal welbevinden. Kunst maken en mee maken biedt niet alleen schoonheid, troost en vreugde in tijden van crisis en een wereldwijde pandemie. Het is een basisbehoefte van de mens. De kunsten leren ons omgaan met de condition humaine, de pijn van het (alleen) zijn. Ze verbinden, geven innerlijke kracht, zetten de dingen telkens opnieuw op scherp, zoeken de grenzen op en bieden ons perspectieven op een andere, betere wereld (Gallery of the Futures). De binnenwereld van de kunstenaar gaat voortdurend verbindingen aan met de woelige buitenwereld rondom. Dat is zo voor de tekenaar-schilder in zijn atelier (Philippe Vandenberg. Molenbeek), de revolutionaire componist achter zijn schrijftafel (Hotel Beethoven) en de ruwe, intuïtieve uitdrukkingskracht van dans (Danser brut). Maakt kunst ons beter? Dat ook! Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het aan de hand van meer dan drieduizend studies overtuigend vastgesteld. Kunst is goed voor de gezondheid, zowel op het vlak van preventie als bij het herstel. Klaar voor een heilzame Art & Well-being dosis bij BOZAR?

Wist je dat?

 • Voel je beter met BOZAR

  Na de grote onzekerheden van de laatste maanden, zijn we blij dat we jullie weer bij BOZAR kunnen verwelkomen. We kunnen dat niet doen met het programma dat we voorzien hadden, maar met een aangepast aanbod waarin we elkaar op de veiligste manier kunnen terugzien. Om ons zo goed mogelijk te kunnen aanpassen aan de wisselende omstandigheden en jullie in de best mogelijke condities te kunnen verwelkomen, is een deel van onze programmatie nog in volle ontwikkeling. Blijf ons daarom het hele seizoen lang volgen en wij zullen jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden. Want in alle onzekerheden is er één zekerheid: hoewel we minder publiek tegelijk kunnen ontvangen, gaan we niet voor minder kwaliteit op onze podia en in onze zalen!

  lees meer
  — gepubliceerd op
 • Mijmeringen over kunst en welzijn

  Dirk De Wachter

  Dirk De Wachter, psychiater en hoogleraar (UPC KU Leuven), is dit seizoen onze ambassadeur en zal geregeld bij ons te zien zijn. Hij werpt zijn blik op kunst en welzijn, en heeft alvast deze bemoedigende woorden: ‘Laat ons ook in deze rare tijden de kunsten gebruiken om de verbeelding en de verbinding te verstevigen. Daar waar we elkaar niet mogen aanraken, kunnen we misschien in het onrechtstreeks genieten van het kunstwerk, een merkwaardige verbinding vinden die soms nog meer verstrengeld is dan in de directe aanraking.’

  — gepubliceerd op
 • 9 free online sessions on the social impact of making music

  SIMM-posium #5

  Sinds 2015 brengt het internationale onderzoekersplatform SIMM (Social Impact of Music Making) elk jaar klinkende namen uit de muziekpraktijk en -wetenschappen samen. Het SIMM-posium streek eerder al neer in Brussel, Gent, Londen, Porto en Bogota, en is deze winter opnieuw in België te gast, meer bepaald bij BOZAR.

  — gepubliceerd op

Lopend en binnenkort

Voorbij