printed on 11-12-2019
RADAR
Een magazine dat focust op bijzondere mensen en verhalen, en neust achter de schermen en in de archieven van het Paleis
-
Avi Avital kleurt buiten de klassieke lijntjes
Avi Avital is ongetwijfeld een van de grootste mandolinespelers van het moment. Dit jaar is de charismatische Israëlische muzikant portretartiest bij BOZAR, waar hij aan de hand van drie concerten een panoramisch overzicht geeft van zijn artistieke werk. Een ontmoeting.
— gepubliceerd op -
5 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER KEITH HARING
Het visueel erfgoed van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring weergalmt de tijdsgeest van een decennium en een continent. Zijn cartooneske figuren, felle kleuren en blaffende honden werden wereldberoemd, maar er is meer. Hij nam de binnen- en buitenlandse politiek op de korrel, hij kleurde de party scene uit de eighties, en hij leverde een nationale – en persoonlijke – strijd tegen het aidsvirus, dat hem uiteindelijk fataal werd in 1990. BOZAR blikt met een grote retrospectieve terug op het bewogen leven en werk van de Amerikaanse legende. Hier een sneak peek in vijf weetjes.
— gepubliceerd op -
George Enescu: ode aan de melodie
Georges Enescu (1881-1955) was ongetwijfeld de grootste Roemeense componist van de 20ste eeuw. Voel je vooral niet schuldig als je die naam nog nooit hebt gehoord: de componist is bij het grote publiek nog frustrerend onbekend. In het kader van EUROPALIA ROMANIA belicht BOZAR zijn werk.
— gepubliceerd op -
Drie stukken uit de 20ste eeuw die alles veranderden
Al dertig jaar lang gaat Ars Musica onverschrokken voor spannend en nieuw. Het festival laat stof en spinnenwebben links liggen en focust radicaal op hedendaags en modern klassiek. We plukken drie fantastische stukken uit hun drukke verjaardagsprogramma – drie stukken die je niet mag missen, of je nu een ervaren avant-gardist bent of een nieuwkomer in de wereld van hedendaags klassiek.
— gepubliceerd op -
Hector Berlioz: een muzikale pottenbreker
Door de intense voorbereidingen van de 250ste verjaardag in 2020 van Ludwig van Beethoven zouden we bijna uit het oog verliezen dat ook 2019 een belangrijk muzikaal jubileumjaar is. Dit jaar vieren we de 150ste sterfdag van Hector Berlioz, een andere grootheid van de 19de-eeuwse muziek. Deze Franse componist moet qua orkestrale effecten en vormen zeker niet onderdoen voor de innovaties van Beethoven. BOZAR eert Berlioz met zijn Messe Solennelle op 6 november.
— gepubliceerd op -
EEN WOORDJE UITLEG BIJ TWEE SOEFIRITUELEN
De Sufi Night is het moment waarop we elk seizoen een kijkje nemen in de wereld van de soefimuziek. Dit jaar zijn we al aan de 12de editie toe en laten we je kennismaken met twee rituelen: de dawrān-ceremonie uit Turkije en de zikroulah uit Senegal.
— gepubliceerd op -
Scandi design ontmoet art deco
CPHAGEN POP-UP STORE BIJ BOZAR
Van 10 tot 20 Oktober zullen de vlaggen van de Noordse landen waken over Victor Horta’s meesterwerk van de Art Deco. Het Nordic Festival brengt muziek, film, dans... en nog veel meer naar het Paleis voor Schone Kunsten. Te midden van de drukte van het festival kan je even achteroverleunen en ontspannen in de CPHAGEN ‘pop-up’ in de Hortahal. Winkeleigenaar Thomas Petersen – hij wisselde Denemarken in voor Brussel – vertelt ons het verhaal achter zijn winkel(s) in Elsene en Sint-Gillis.
— gepubliceerd op -
3 redenen waarom je het recital van Uchida en Widmann niet mag missen
Componist-klarinettist Jörg Widmann en de legendarische pianiste Mitsuko Uchida delen op 8 oktober het podium in BOZAR. Drie redenen waarom je dit unieke recital niet mag missen.
— gepubliceerd op -
5 weetjes over Brancusi
EUROPALIA staat deze keer in het teken van Roemenië, en de ster van het festival is ongetwijfeld de prestigieuze expo rond Constantin Brancusi (1876-1957). 5 weetjes over misschien wel de beste beeldhouwer van de 20ste eeuw:
— gepubliceerd op -
ZET JE SCHRAP VOOR NUITS SONORES 2019
We bouwen BOZAR om tot 's lands grootste nachtclub voor een nieuwe editie van Nuits Sonores. De meest klinkende namen in de electrowereld strijken opnieuw neer in Brussel en zetten je aan het dansen én denken. Hier volgt alvast een voorsmaakje op vier dagen non-stop beats.
— gepubliceerd op -
5 JAZZTRACKS DIE YVES ZURSTRASSEN INSPIREERDEN
De jazz. Henri Matisse vertaalde hem naar collage, Julio Cortázar naar de literatuur, en Yves Zurstrassen… naar de schilderkunst! Van 26 september tot 12 januari toont BOZAR in de expo “Free” het oeuvre van deze Belgische abstracte schilder. Het ritmisch spel van vormen en kleuren verraadt hoe de muziek als een rode draad door zijn werk loopt. Zurstrassen verklapt ons vijf jazztracks die hem de voorbije tien jaar aan het schilderen brachten. Een kleine greep uit het grenzeloze universum van de jazz.
— gepubliceerd op -
Op reis met Romina Lischka
A Passage To India
Het portret dat BOZAR dit seizoen schetst van Romina Lischka is meteen ook een fascinerende wereldreis van Londen naar het Indiase Uttar Pradesh. Met haar favoriete instrument in de aanslag verruimt de gambaspeelster je muzikale horizon en laat ze je via haar repertoire proeven van dhrupad – traditionele, 16e-eeuwse Mogolmuziek. Tijdens drie concerten neemt ze je mee op een tocht door tijd en ruimte, op verkenning door het verrassend uitgebreide repertoire van de viola da gamba.
— gepubliceerd op -
Beethoven 2020
Fidelio: feminisme in de cel
Treden de eerste ontwenningsverschijnselen op na het einde van de gevangenisserie Orange is the New Black? Dan gooit BOZAR je met plezier weer achter de tralies, met niet één, maar TWEE producties van Beethovens geliefde opera Fidelio: de ene met een van 's werelds grootste operasterren, de andere met ... poppen.
— gepubliceerd op -
Interview
Spannende première voor Jef Neve
Jef Neve deelde al het podium met uiteenlopende artiesten als Natalia, Gabriel Rios of Teus Nobel. Ook als componist maakte hij naam: hij heeft twee pianoconcerti op zijn conto staan en werkte mee aan filmmuziek, waaronder Felix van Groeningens De Helaasheid der Dingen en Oscarwinnaar The Artist. Van BOZAR kreeg Jef Neve een nieuwe uitdaging voorgeschoteld: een fonkelnieuw werk schrijven voor orgel en zijn Jef Neve Ensemble!
— gepubliceerd op -
The Sound of Bruegel
Het is 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude stierf. Aan de hand van zijn schilderijen en de muziek uit zijn wereld brengt BOZAR twee keer ode aan de schilder in muziek – in de maand dat hij stierf en op de plek waar hij begraven werd.
— gepubliceerd op -
Een Frans componist in Brussel
Portret: Pascal Dusapin
Wat hebben violist Renaud Capuçon, organist Olivier Latry, het Quatuor Danel, het Belgian National Orchestra en het Symfonieorkest van de Munt met elkaar gemeen? Antwoord: het portret dat BOZAR van de Franse componist Pascal Dusapin schetst. Dusapin is een uitstekend onderwerp voor een portret , want de briljante componist, die uitblinkt in alle genres, van solowerk, kamermuziek en symfonieën tot zang, heeft al lang een bijzondere band met België en de Munt.
— gepubliceerd op